dinsdag 4 november 2008

Kos

Studieverslag over.. Kos!

Toeristische Regio

* Natuur:
Het grootste gedeelte van Kos bestaat uit laagland. Aan de oostkust van het eiland ligt een vrij hoge bergrug met als hoogste punt 846 m. Het eiland heeft veel natuurschoon en een weelderige plantengroei en wordt daarom ook wel ‘’de tuin van de Egeische Zee’’ genoemd. Er zijn uitgestrekte landbouwgebieden waar tomaten, meloenen, citrusfruit en druiven worden verbouwd. Bossen zijn er op de berghellingen. Verder beschikt het eiland over een afwisselende kustlijn met zand- en kiezelstranden en baaien.
* Cultuur:
Kos heeft een grote geschiedenis achter zich met aardbevingen en diverse overheersingen die het eiland beinvloedden. De cultuur bestaat uit een mengelmoesje van Romeinse, Turkse en Griekse culturen.

* Klimaat:
Kos heeft een aangenaam Middellandse Zeeklimaat met warme zonnige zomers en relatief warme winters. De hoogste temperaturen worden in de maanden juli en augustus gehaald met soms uitschieters rond de 40 graden. In mei, juni en september is het aangenaam warm en over het algemeen beter weer om activiteiten te ondernemen. De maanden oktober en april bieden meestal voldoende warme dagen, maar vooral 's avonds kan het wat sneller afkoelen en ook langs het zwembad kan het wat koeler zijn, zeker als er wat wind staat.

* Ligging:
Kos ligt in de Egeïsche Zee, ten zuidoosten van het Griekse vasteland. Ten noordwesten van Kos ligt het eiland Kalymnos, ten zuidoosten Rhodos. Kos ligt in de Egeïsche Zee, ten zuidoosten van het Griekse vasteland. Kos ligt geografisch ongeveer op dezelfde hoogte als de zuidelijkste punt van Sicilië of Malaga. Kos maakt deel uit van de eilandengroep de Dodekanesos en is 290 km2 groot.

* Tijdsverschil:
In Kos is het 1 uur later dan in Nederland. Dit geldt voor zowel de wintertijd als de zomertijd.

* Reisseizoen:
Voor een strandvakantie zijn de maanden mei t/m september het geschikst. Ook in oktober en november is de zee nog meer dan 18 graden, maar in oktober regent het gemiddeld zes, en in november zeven dagen. In januari regent het het meest, namelijk 14 dagen. Sneeuw valt er eigenlijk nooit op Kos. Wie wil wandelen of fietsen, kan het beste in de maand mei komen, want dan bloeit alles. Van eind oktober t/m april zijn een groot aantal accommodaties gesloten.


Vervoer

* Bereikbaarheid:
Het openbaar vervoer is in Kos redelijk beperkt. Er rijden diverse lokale bussen in en rondom Kos-stad. Daarnaast rijden er regelmatig bussen naar de omringde dorpen en badplaatsen. Je kunt de tickets gewoon in de bus kopen, waar je wel gepast moet betalen, of in de kiosken. In Kos-stad is ook een taxistandplaats gevestigd. Elke taxi heeft een meter en is in verhouding met Nederland vrij goedkoop. Ook zijn er in de zomermaanden bootverbinden met andere eilanden zoals Rhodos, Lesbos enz.

De vluchttijd van een rechtstreekse vlucht van Nederland naar Kos duurt ongeveer 3,5 uur. Vanuit Athene is de vluchttijd iets minder dan 1 uur. Tijdens het zomerseizoen vliegen diverse Nederlandse chartermaatschappijen rechtstreeks naar de internationale luchthaven van Kos. De luchthaven ligt ten zuidwesten van Antimacheia, ongeveer 23 kilometer van Kos-stad. In de winter is het aanbod beperkt tot Olympic Airways, de nationale Griekse maatschappij. De vluchten gaan dan via de hoofdstad Athene.


Verblijf

* Accommodatiemogelijkheden:
Kos is erg toeristisch, je zult hier dan ook veel accommodaties zien. Hieronder volgen een aantal mogelijkheden:
- Kos biedt vooral veel (apart)hotels aan. Dit is een groot en verschillend aanbod. In Kos kun je veel all-inclusive hotels boeken en deze complexen zijn zeer groot. Het beschikt vaak ook over zwembaden en glijbanen. Maar in Kos heb je ook kleinere hotelletjes waar je voor een lager prijsje ook kunt verblijven. Hier zit het eten er vaak niet bij, maar in de omgeving kun je voor weinig geld ook goed eten.
- Ook appartementen zijn op Kos erg populair. Dit is dan vooral onder de jongeren erg in trek. Dit komt natuurlijk omdat dit niet heel erg duur is vergeleken bij een all-in hotel, en je hebt je eigen ruimte.
- Natuurlijk zijn er ook een aantal campings op Kos, maar dit is erg beperkt omdat dit erg warm is en het is niet ''typisch'' Kos.

Vermaak

* Excursies:
Er zijn vele excursies op Kos. Hier een aantal voorbeelden die je op het eiland zelf kunt doen:

- De 500 jaar oude Plataan van Hippocrates
- Het archeologisch museum in Kos-Stad
- Het middeleeuwse kasteel in Kos-Stad
- Ruïnes van het Asklipio-heiligdom
- De warmwaterbronnen bij Agios Fokas
- Het Harmilos-klooster
- Eilandrondrit

Een aantal excursies die naar andere eilanden gaan:
- Boottocht naar bv. Rhodos, Kalymnos, Pserimos, Leros of Patmos
- Dagtocht naar Bodrum (Turkije)
- Het eiland Nissiros, met o.a. de vulkaan Polyvotis, het klooster "Our lady Spiliani" en een historisch en folkloristisch museum

* Sport:
Op Kos is er genoeg te doen qua sport. Kos heeft goede verharde wegen dus het word ook echt een fietseiland genoemd. Je kunt op veel plekken fietsen huren en zo zie je natuurlijk ook veel van de omgeving van Kos. Ook kun je hier goed surfen en duiken. Griekenland heeft een mooie onderwaterwereld dus je hebt op dit eiland ook genoeg duikscholen, soms zelfs nog met een Nederlandse instructeur! Wandelen is ook populair op Kos.

* Uitgaan:
Als je op Kos bent, moet je gewoon een keer uitgaan! Je vind hier veel uitgaansmogelijkheden met 4 grote discotheken, vele bars en terrassen, een bouzoukiclub en bioscoop. Het ligt allemaal redelijk bij elkaar dus je hoeft geen grote afstanden te leggen. De meeste van deze uitgaansmogelijkheden liggen in Kos-Stad. Kos-Stad is dan ook bij jongeren erg in trek. Ook Kardamena kan in dit verband genoemd worden. De meeste restaurants fungeren ook als bar/café.

Veilig & Verantwoord op reis

* Grens-, en gezondheidsbepalingen:
Een geldig paspoort of identiteitskaart is vereist. Het tussentijds bezoeken van Turkije (met overnachting) of een stempel van Noord-Cyprus in je paspoort kan problemen opleveren. Voor het in- en uitvoeren van goederen gelden de E.U.-regels. Het invoeren van alle soorten drugs is strafbaar. Er is geen bepaalde medicatie verplicht.

* Betalingsmogelijkheden:
Je betaald op Kos met de euro. Er zijn op Kos een redelijk aantal geldautomaten waar je geld kunt pinnen. De "grote" credit cards, zoals Visa en Mastercard/Eurocard, worden op veel plaatsen geaccepteerd, vooral in restaurants en hotels. Travellercheques kan je verzilveren bij banken en wisselkantoren.

* Lokale prijsniveau:
Het geldniveau op Kos is vergelijkbaar met Nederland. Sommige (toeristische) dingen/attracties kunnen duurder zijn dan in Nederland. Het geven van fooien is niet noodzakelijk, maar wordt wel op prijs gesteld. Het geven van fooien onder € 1,00 kan als beledigend ervaren worden. Ook is het verstandiger om fooien te laten liggen op tafel i.p.v. het rechtstreeks in iemands handen te geven. Gidsen en buschauffeurs geeft men meestal € 1,00, het kamermeisje geeft men meestal tussen de €5,- en €10,- euro in de luxe hotels.

* Drinkwater:
Het leidingwater op Kos kan zonder problemen gedronken worden.Tips!

Wist je dat..
...Wildkamperen op Kos wettelijk is verboden? Er is 1 camping Psalidi, ten oosten van Kos-stad.
...Tussen 14 en 18 uur de lokale mensen rusten? Deze siësta is heilig voor ze.
... Naturisme op Kos is verboden? Hoewel het op sommige afgelegen stranden wel voorkomt. Topless zonnen is geen probleem.
... Het gebruik, bezit en handel in alle soorten drugs trafbaar is in Griekenland? In tegenstelling tot het gedoogbeleid dat Nederland voert maak je op Kos wel kans om opgepakt te worden.
... Kos ook populair is onder muggen? Neem daarom maatregelen in de vorm van muggenmelk (Deet) en indien je accommodatie geen airco heeft ook muskietennetten.
...Discotheken zelden een toegangsprijs rekenen? In plaats daarvan zijn de drankjes duurder dan wat je in Nederland gewend bent. Voor een longdrink of cocktail ben je al snel 10 euro kwijt.
...Kos vooral populair is onder Duitse, Nederlandse en Belgische toeristen?
...Een zware aardbeving in 1933 de stad Kos vrijwel geheel verwoest heeft?
...Kos in het begin van de vorige eeuw bezet is geweest door Italië?
...Er op Kos bijna geen zoogdieren in het wild voorkomen? Hagedissen zijn er wel volop aanwezig. ...Kos naast de Grieks-orthodoxe kerk ook kleine moslim en joodse gemeenschappen kent?* Zien en doen:
- Kos-stad staat bekend om het uitgaansleven, dat meestal pas na middernacht goed op gang komt. De discotheken en clubs sluiten pas tegen zonsopgang. In tegenstelling tot Chersonissos zijn het hier niet alleen maar jongeren, maar bestaat het uitgaanspubliek uit een goede mix van jong en oud. Veel bars en clubs zijn te vinden in de oude stad tussen de Mandraki-haven en de Agora.
- Een topclub die al jaren bestaat is Club Heaven, een openluchtdisco.
- Een mooie wandeling kun je maken door de Neratzia-burcht in Kos-stad. De toegang is bij de Mandraki-haven.
- Voor de museumliefhebbers is er het Archeologisch Museum in Kos-stad.
- Een intessante bezienswaardigheid is de Asklepios-tempel. Deze is per bus vanuit Kos-stad bereikbaar.
- Indrukwekkend zijn de grafstenen op de islamitische begraafplaats bij Platani.
- Een fototip is de windmolen van Antimacheia.
- Mooi en romantisch is Oud-Pyli, waar je een aantal eenzaam gelegen ruïnes aantreft.
- Paradise Beach is de uitgelezen plek voor diverse watersporten.

* Telefoon:
Het kiesnummer voor Griekenland is 0030Het kiesnummer voor Nederland vanuit Griekenland is 0031Mobiel bellen op Kos is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. Afhankelijk van de lokale provider kan het een GSM 900 of GSM 1800 netwerk zijn.

* Electriciteit:
Het gangbare voltage is 220 Volt-wisselstroom.Meestal passen onze West-Europese stekkers in de stopcontacten zonder het gebruik van een adapter.

* Feestdagen:
1 januari - Nieuwjaarsdag (nationaal)
6 januari - Epifania / Driekoningen (nationaal)
25 maart - Onafhankelijkheidsdag (nationaal)
1 mei - Dag van de Arbeid (nationaal)
15 augustus - Panagia / Maria-Hemelvaart (nationaal)
28 oktober - Ochi-dag (nationaal)
25 december - Kerstmis (nationaal)
26 december - Tweede Kerstdag (nationaal)

Variabele feestdagen (nationaal):
Vastenavond (februari/maart)
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Pinksteren (mei/juni)


* Eigen reiservaring:
En zoals jullie al weten ben ik ook op Kos geweest, al twee keer zelfs, zo mooi vond ik het.. Kos is heel veelzijdig, er is van alles te doen, voor jong én oud. Er zijn talloze bars, discotheken e.d. wat voor de jeugd erg leuk is. Ook heb je voor de senioren prachtige wandelplekken waar je helemaal tot rust kunt komen en natuurlijk de oude gebouwen. Kos is modern én oud, met fijne zomerse temperaturen. Er is ook een groot aanbod qua excursies, zo kun je naar Rhodos, Kalymnos, Pserimos, Leros of Patmos met de boot, maar ook naar Bodrum! Zoals jullie lezen ben ik erg enthousiast over deze bestemming dus ik raad het jullie zeker aan!

Reisadvies/conclusie

* Conclusie:
Kos is een op-en-top vakantie-eiland. Het is een relatief klein eiland (zo'n 25-30 duizend inwoners) dat jaarlijks toch enkele honderdduizenden toeristen op bezoek krijgt. Een stuk kleiner dan Kreta en Rhodos, maar als vakantiebestemming zeer populair. Zon, strand, cultuur en uitgaan zijn de belangrijkste ingrediënten van dit eiland. In tegenstelling tot veel andere Griekse eilanden zijn er vrijwel geen ongerepte dorpjes meer te vinden, maar is het leven geconcentreerd rond de kust. Omdat Kos redelijk vlak is en de wegen goed zijn, is het een ideaal eiland om te fietsen.
Op het eiland is voor iedereen wel wat te doen, zoals je in mijn eigen reiservaring al hebt kunnen lezen. Het heeft dus niet specifiek 1 doelgroep, maar richt zich wel vooral op jongeren (feestbeesten) die hier helemaal los kunnen gaan. Maar ook voor ouderen is het een prima vakantiebestemming. Gezinnen met kinderen vermaken zich hier ook prima want je hebt vele hotels met zwembaden en glijbanen.


* Twee geselecteerde hotels:
Mitsis Ramira Beach ****
Dit hotel is al jaren zeer bekend en geliefd op de Nederlandse markt, door de uitgebreide en goede All Inclusive formule met meerdere restaurants (o.a. Italiaans en Chinees) en diverse (water)sportmogelijkheden. De verschillende gebouwen liggen verspreid in een fraaie tuin. Populair bij zowel jong als oud!

De prijzen (All inclusive):
4 persoonskamer balkon/bad/wc
Donderdag 02-07-2009: € 679
Zondag 05-07-2009: € 732
Dinsdag 07-07-2009: € 716


Paritsa hotel **
Eenvoudig, maar gezellig hotel midden in het centrum van Kos-stad. In de directe omgeving vindt u vele winkeltjes. Dankzij de ideale ligging heeft u dan ook alle ingrediënten voor een fijne vakantie binnen handbereik. Scherpe prijs!

De prijzen (Logies & Ontbijt):
4 persoonskamer balkon/bad/wc
Donderdag 02-07-2009: € 449
Zondag 05-07-2009: € 479
Dinsdag 07-07-2009: € 563Dit was mijn studieverslag met alle belangrijke informatie over Kos! Ik hoop dat jullie er iets van hebben geleerd. Zodra ik weer op studiereis ben geweest, zet ik mijn verslag natuurlijk online!

Groetjes,

Nina Capalija

Geen opmerkingen: